Teatrul Sica Alexandrescu

Telefon: +40 268412969

Teatrul Sică Alexandrescu

Ada Galeş, actriţă a Teatrului „Sică Alexandrescu”, a câştigat Premiul pentru Debut la Gala UNITER 2016

Seara trecută, rolul Denise, din spectacolul Copilul problemă de George F. Walker (regia Adrian Iclenzan) i-a adus actriţei Ada GaleşPremiul pentru Debut la cea mai râvnită gală de premiere: Gala UNITER.

Este un premiu care marchează, firesc, un talent mai mult decât evident şi anunţă începutul unei cariere, mai mult decât promiţătoare, un premiu care ne face mândri şi pe noi, colegii ei. “Eu împart nominalizarea cu toată echipa artistică şi tehnică a spectacolului. Nu avem cum să reuşim unii fără alţii, şi ei mă fac să fiu din ce în ce mai bună în fiecare seară”, a declarat Ada într-un interviu dat site-ului UNITER.

Alături de această echipă, pe Ada Galeş o mai puteţi vedea, la Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov, în alte trei spectacole: Jocul dragostei şi al întâmplării de Marivaux, Priveşte înapoi cu mânie de John Osborne şi Jack şi femeile lui de Neil Simon.

Dar, dincolo de scenă şi, de aceea, şi pe scenă, Ada este un vulcan de energie, dar şi o persoană de o sinceritate şi rectilinitate dezarmante. Cum se caracterizează singură, cum se vede pe ea însăşi, putem afla din acelaşi interviu:

“Eu am nevoie de revoltă. De o revoltă constructivă. De a mă îndoi de lucruri şi de mine. De asumarea unei decizii cu privire la cine sunt. Nu cred că ştiu să fac diferenţa între om şi artist. Eu sunt tot ceea ce sunt. Poate că sunt tâmpită având impresia că viaţa mea e şi drumul către meseria asta, dar nu simt că aş face vreun sacrificiu sau că mă împiedică în vreun fel, dimpotrivă. - See more at: http://www.uniter.ro/ada-gales-eu-am-nevoie-de-revolta/#sthash.ssZOu994.dpuf

Am nevoie de o comunicare cât mai sinceră şi cât mai cu cărţile pe faţă. Am nevoie să îmi spun părerea, am nevoie de oameni care să mă ajute să mi-o dezvolt, să caut. Cred că meseria asta îmi face acest cadou. Sunt plătită să fiu eu, iar mie nu îmi este frică de asta, cu toate că sunt un om care nu are mare încredere în el.

Sunt îngrijorată de prejudecăţi şi preconcepţii, de limitele pe care ni le punem şi de compromisurile pe care tindem să le acceptam. Simt că putem depăşi tot felul de convenţionalităţi şi de tipare şi să ne întrebăm dacă mai suntem sau nu de actualitate. Uitându-mă la o tendinţă în lume, văd că se sparg graniţele job-urilor şi un inginer nu mai este doar un inginer cu o fişă a postului foarte fixă, are idee şi despre design de produs sau despre dorinţele cumpărătorilor. Mă incită fluiditatea.”

***

Ada Galeş a absolvit liceul „Dr. Ioan Meşota”din Braşov. După doi ani de studiu la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, Ada s-a îndreptat către actorie, urmându-şi pasiunea din liceu.

În prezent, este anul II Master, la UNATC “I.L. Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru.

Pasiunea pentru teatru din anii de liceu i-a adus numeroase premii la festivalurile de teatru pentru liceeni.

Premii a luat şi în timpul facultăţii, respectiv: „Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un spectacol de regie”, la Gala Absolvenţilor – UNATC, 2014.

Pe lângă rolurile din spectacolele de şcoală (partituri în spectacolele Un tramvai numit dorinţă, Hedda Gabler, Unchiul Vanea, Lut, Trei suroriş.a.), a fost distribuită în filme, s-a implicat în organizarea de evenimente culturale, în activităţi pedagogice, s-a ocupat de design interior.

În 2015 şi-a făcut debutul pe scena braşoveană. De atunci, a jucat: Silvia – în Jocul dragostei şi al întâmplării de Marivaux, regia Liviu Lucaci; Denise – în Copilul problemă de George F Walker, regia Adrian Iclenzan; Alison – în Priveşte înapoi cu mânie de John Osborne, regia Vladimir Anton şi Molly – în şi Jack şi femeile lui de Neil Simon, regia Petre Bokor.

La ediţia a XXVI–a a Festivalului de Dramaturgie Contemporană Braşov (care a avut loc în luna noiembrie, 2015), juriul format din criticii de teatru: Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Ion Parhon i-au acordat Premiul pentru cea mai bună actriţă.

Newsflash

 „Şi fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, în regia lui Ion Mircioagă, este noua premieră a Teatrului „Sică Alexandrescu”. Montat pe Broadway, începând cu 1969, jucat cu succes de 1128 de ori la Booth Theatre, iar apoi adaptat pentru film în 1972, textul este un emoţionant şi subtil discurs despre trecerea contorsionată de la adolescenţă la maturitate, într-o epocă şi ea extrem de tumultoasă: perioada flower power.

Don Baker, un tânăr orb din naştere, îşi manifestă revolta faţă de controlul pe care mama sa îl exercita asupra lui, prin decizia de a se muta singur într-un apartament din zona hippie a oraşului. Aici o cunoaşte pe vecina de vis-a-vis, o tânără aspirantă la a deveni actriţă. Această întâlnire dinamitează şi mai mult viaţa lui Don şi relaţia sa cu mama...

Spectacolul teatrului braşovean îi are în distribuţie pe Vlad Pavel (în rolul lui Don), Simona Pop (în rolul lui Jill), Bianca Zurovski (în rolul d-nei Baker) şi Bogdan Nechifor (în rolul lui Ralph). Scenografia Oana Letiţia Grigore.

Avanpremiera va avea loc vineri, 27 mai, ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului „Sică Alexandrescu”.