Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană ediția 29

S-a încheiat şi cea de-a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană, cu o seară de gală, destinată câștigătorilor premiilor festivalului din acest an.
FIDC 2018 a fost dedicat Centenarului, pe care îl sărbătorim în acest an. Selecția spectacolelor prezentate a avut în vedere, și pentru teatrele de peste hotare, anumite criterii care au legătură cu țara noastră. Astfel, au fost prezentate spectatorilor piese de teatru care au fost scrise sau puse în scenă de autori, regizori sau scenografi români. Am avut în concurs opt spectacole, patru dintre ele prezentate de teatre din România, iar celelalte patru susținute de teatre din străinătate.
Iată câștigătorii FIDC 2018 desemnați de juriul festivalului alcătuit din Doina Modola – critic literar, teatrolog, eseist; Alexa Visarion – regizor, scriitor, profesor universitar; Alexandr Vasilachi – regizor, actor, scenarist:

Marele Premiu:
Spectacolul “Ţinutul din miezul verii” de Tracy Letts, regia Vlad Massaci, Decor/Costume Iuliana Vîlsan – Teatrul Mic, Bucureşti

Premiul pentru regie:
Szabo K. István – pentru regia spectacolului “Jocul pisicii” de István Örkény – Csokonai Szinhaz Debrecen, Hungaria

Premiul pentru scenografie:
Maria Miu – pentru scenografia spectacolului “Refugiul” de Jennifer Haley, regia Horia Suru – Teatrul Odeon, Bucureşti

Premiul pentru cea mai bună actriţă:
Maia Morgenstern – pentru rolul Führerin din spectacolul “La ordin, Führer!” de Brigitte Schwaiger – Teatrul Evreiesc de Stat, Bucureşti

Premiul pentru cel mai bun actor:
Tite Komakhidze – pentru rolurile Emil, Gogu și Viorel din spectacolul “Despărţitorul” de Ion Sapdaru – “Ilia Chavchavadze” Professional State Drama Theatre, Batumi, Georgia.

Premiul special al Juriului:
Spectacolului “În container (Graniţa)” de Constantin Cheianu – Kherson Regional Academic Music and Drama Theatre „Mykola Kulisha”, Kherson, Ucraina

Premiul onorific de excelență:
Spectacolul “Stage Dogs” de Florin Piersic Jr., cu Marcel Iureș și Florin Piersic Jr. – Teatrul Act, București (premiu acordat în afara concursului)

Mulțumim participanților, spectatorilor, finanțatorilor și sponsorilor pentru 10 zile minunate și vă așteptăm și la ediția viitoare, cu numărul 30, o ediție aniversară!

Manager,
Dan-Cristi Cogălniceanu

© Copyright - Teatrul Sică Alexandrescu