PREMIERĂ:

A început stagiunea!
Stagiunea 2018-2019 a Teatrului „Sică Alexandrescu” a debutat cu o premieră. Piesa „Grădinile groazei”, scrisă de autorul german Daniel Call, a umplut sala de la prima sa reprezentaţie.
Prezentat publicului braşovean în 9 septembrie 2018, spectacolul pus în scenă de regizorul Dan Vasile a fost susţinut în râsetele şi aplauzele spectatorilor de către actorii Anca Florea, Vlad Jipa, Mirela Borş şi Relu Siriţeanu, în scenografia lui Ivan Cristian şi pe muzica lui Costas Ivanov.
„Grădinile groazei”, sau tirania familiei, este un spectacol viu, cu un umor contagios, care oscilează între absurd şi expresionism. Chimistul, aflat în căutarea sensului lucrurilor şi a conexiunilor dintre ele, şi fashionista nevrotică sunt foarte aproape de a îşi împlini visul unei vieţi idilice, dincolo de agitaţia oraşului. Dar lucrurile vor lua o întorsătură nefavorabilă… relaxării, pentru că în vecinătatea imediată a lui Sigi şi Sonni se află fratele său, Friedo, proprietarul unui magazin de electrice, şi soţia acestuia, Frieda, casnică şi mamă a cinci copii. Întâlnirea zilnică cu aceştia devine pe zi ce trece din ce în ce mai agasantă, plină de preocupări şi conversaţii sterile, incompatibile, diametral opuse rafinamentului cuplului de intelectuali. Frieda şi Friedo încep să construiască cu rudele lor o relaţie agasantă, tiranică, invadându-le spaţiul privat şi bulversându-le minimalismul decorativ şi emoţional. În condiţiile în care cei doi fraţi evită să se implice în conflictul pornit de la amenajările interioare, cele două femei intră într-un război, pe viaţă şi pe moarte, care ia proporţii comico-groteşti.
Daniel Call, autorul piesei, este atât dramaturg, cât şi regizor, născut în 1967, la Aachen, şi a studiat Istorie, Filosofie şi Teatrologie la Köln, Germania. “Gärten des Grauens“ („Grădinile groazei”) a fost produsă de una dintre cele mai titrate scene din Germania, Schuaspielhaus din Hamburg, şi a avut premiera absolută în anul 1997.
„De un real efect comic, frizând absurdul, așa cum îl cunoaștem de la Eugen Ionescu, de pildă, este „conversația” între cele două cupluri – o conversație care, cu toate eforturile depuse, refuză să se transforme-n comunicare. Ca-n orice comedie de bulevard – cu sau fără ghilimele – există situații extrem de ofertante și personaje cu un potențial comic considerabil. Pe scurt, „Grădinile groazei” prezintă toate ingredientele succesului de public.“ – Victor Scoradeț, traducătorul piesei
Regizorul Dan Vasile: „Când mi se cere să spun câteva vorbe despre mine, îmi vin în minte celelalte povestiri din celelalte caiete program înşirate de-a lungul vieţii mele… profesionale. La cât de tributare momentului, depăşite, îmi par acum. Pentru că este despre ACUM, ca şi teatrul, de altfel. Ciudat, cum sub pălăria unei profesii profund efemere mai rămâi totuşi în căutarea lucrurilor care dăinuie… Sau tocmai de aceea? Aşa că, mi se pare irelevant orice voi spune eu despre mine, dacă spectacolul pe care îl veţi urmări sau deja l-aţi urmărit, nu a făcut-o deja, cu mai multe nuanţe decât aş putea eu să scriu aici. Totuşi, simt nevoia să adaug că sunt norocos să fiu plătit pentru ceva ce aş fi făcut, la fel de împlinit, şi pe gratis. Şi sunt recunoscător pentru fiecare zi în care am şansa să mă… mărturisesc în faţa dumneavoastră cu valorile, dezamăgirile şi victoriile adunate în suflet şi memorie, de-alungul anilor. Şi astfel, să intrăm împreună într-o poveste care până la urmă, dacă este bine spusă, nu mai este demult despre mine, ci despre noi, toţi.”

© Copyright - Teatrul Sică Alexandrescu